Go to English Version Българска Версия
 

 

 

Копривщица е живописно разположен сред най-високите върхове на Средна гора в котловина на 1060 м надморска височина по поречието на река Тополница. Сред борови гори, ухаещи на смола и здравец, върху стръмни планински склонове, сякаш са кацнали една върху друга, неповторими по своята архитектура, копривщенските къщи с красиви, изпълнени с цветя дворове. Живописното вписване на къщите в заобикалящата ги природа придава един особен и неповторим колорит на селището.

През епохата на Възраждането Копривщица се превръща в процъфтяващ културно-просветен център, дал на България плеяда видни дейци – просветители и народни будители, книжовници, общественици, държавници и политици.

Тук през 1846 г. е открито първото в страната класно училище, а на 20 април 1876 г., на Калъчевия мост е поставено началото на Априлското въстание, довело до Освобождението на България.

Копривщица е обявена за град-музей през 1952 г., за архитектурен и исторически резерват през 1971 г., а през 1978 г. е признат за селище на вътрешния и международния туризъм.

Градът-музей е запазил 15 паметници на културата с национално значение, стотици старинни къщи, високи каменни зидове и гиздави дървени порти, многобройни сводести мостове, чешми и калдъръмени улички.

В Копривщица можете да посетите шестте къщи-музеи. Отворени са портите на домовете на великия писател и публицист Любен Каравелов, на поета лирик Димчо Дебелянов, на ръководителите на Априлското въстание Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Незабравими за туристите остават великолепната Ослекова къща и неповторимата Лютова къща, където могат да се видят уникални шедьоври на възрожденската архитектура, стенопис и дърворезба. Повече от 100 години двете църкви в града – храм „Свето Успение Богородично” и храм „Свети Николай” са ревностни пазители на християнската вяра и свято място за всеки жител на Копривщица.

Магията на автентичната българска песен завладява Копривщица на всеки пет години. През 1965 г. за първи път се осъществява идеята за организиране на фолклорен празник, който да възроди българската песен, танци и обичаи. Съборът се провежда в местността „Войводенец” през месец август в продължение на три дни, като народното веселие не стихва ден и нощ. Националният фестивал е празник на българския дух, традиции и самобитно изкуство. Самодейци от всички краища на България и от чужбина идват в Копривщица, за да покажат своето изкуство.

 
 
| начало | за нас | копривщица | новини и събития | партньори | контакти | карта на сайта |
гр. София 1797, ул. „Трайко Станоев” №3 тел. 02/970 03 06  факс: 02/971 20 86,  e-mail: office@kopriv.org