Go to English Version Българска Версия
 

 

Четвъртък - 14.04.2011 г.

ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩА

На 14.04.2011 г. в Централния Военен клуб в гр. София се проведе традиционната земляческа среща на копривщенци, посветена на 135 години от Априлското въстание.

Присъстваха над 100 човека. Официални гости бяха Любомир Цеков – кмет на гр. Копривщица и Радка Скендеров – Зам. кмет.

Срещата беше открита от ген. Динчо Карамунчев – Председател на ОКН. След това Милен Добринов – член на УС на ОКН представи на присъстващите презентация за миналите и бъдещите проекти на сдружението.

„Копривщица в сърцето на въстанието“ – кратко експозе направи Райна Виларова, а проф. Андрей Пантев представи книгата на ген. Динчо Карамунчев – Политикът и дипломата Петко Каравелов.

Вечерта завърши на чаша вино и с прекрасните музикални изпълнения на народни песни от състав при Военен клуб гр. Пловдив.

 

 

 

Четвъртък - 06.01.2011 г.

 

Проведе се ОС на Общо Копривщенско настоятелство

На 15 Декември 2010г. беше проведено общо събрание на Общо Копривщенско настоятелство.

Отчетен доклад

Финансов отчет

 

 

Предстоящо ОС на ОКН

Сряда - 15.12.2010 г.

В брой 85/29.10.2010 г. на Държавен вестник е публикувана обява на Управителния съвет на Общо Копривщенско настоятелство на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ за свикване на Общо събрание на членовете на сдружението на 15.12.2010 г. в 16.00 часа, в гр. София, ул. Трайко Станоев № 3.

 

П О К А Н А

Управителният съвет на сдружение “Общо копривщенско настоятелство” на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква общо събрание на членовете на сдружението на 15.12.2010 г. в 16.00 ч., в гр. София, ул. Трайко Станоев №3

 

ДНЕВЕН РЕД

1. Приемане на Отчета на Управителния съвет на сдружение „Общо копривщенско настоятелство“ за дейността на сдружението за периода ноември 2006 г. – декември 2010 г.; проект за решение: “ОС приема отчета на Управителния съвет на сдружение “Общо копривщенско настоятелство” за дейността на сдружението за посочения период.”

2. Приемане на Финансов отчет на Контролната комисия за периода месец ноември 2006 г. – месец декември 2010 г.; проект за решение: “ОС приема Финансовия отчет на Контролната комисия за посочения период.”

3. Освобождаване от отговорност членовете на Управителния съвет за дейността им в сдружението за периода месец ноември 2006 г. – месец декември 2010 г.; проект за решение: “ОС освобождава от отговорност членовете на Управителния съвет за дейността им в сдружението през посочения период.”

4. Изменения и допълнения в устава на сдружението.

5. Избор на нов Управителен съвет.

6. Вземане и на други решения, предвидени в устава.

7. Разни.

Поканват се всички членове на Сдружението да вземат участие.

Материалите по дневния ред са на разположение на членовете в седалището на Сдружението.

При липса на кворум, на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден от 17.00 часа, на същото място и при същия дневен ред.

 

Неделя - 18.08.2010 г.

 

Възстановяване и цялостно парково оформление на чешмата на хаджи Ненчо Палавеев

Започната инициативата от Общо Копривщенско настоятелство /ОКН/ за възстановяване и цялостно парково оформление на чешмата на хаджи Ненчо Палавеев, намираща се по пътя за гр. Копривщица завърши с нейното откриване на 15.08.2010 г.

Любомир Цеков – Кмет на Община Копривщица и д-р Огнян Палавеев – Председател на ОКН прерязаха официално лентата.

На откриването присъстваха членове на УС на ОКН, гости и жители на гр. Копривщица.

 

 

 

Вторник - 17.11.2009 г.

 

Нов детски парк

 

Идеята за възобновяване на съществуващия, но изоставен и нефункциониращ детски парк се роди от Община Копривщица. Тази идея бе споделена с Общо Копривщенско настоятелство /ОКН/, които приеха идеята и предложиха финансова помощ дарение в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева.
През всичките 13 работни дни по възобновяването и изграждането на новия детски парк работиха много хора от град Копривщица.
ОКН поръча и достави голяма табела, инициализираща дарителя и изпълнителя.
На 17.11.2009 г. под звуците на Химна на Копривщица кметът на Копривщица Любомир Цеков и председателят на Общо Копривщенско настоятелство д-р Огнян Палавеев откриха новия детски парк „Средна гора”.
За да уважат събитието присъстваха много деца от ЦДГ „Евлампия Векилова”, ученици от началния курс на СОУ „Любен Каравелов”, общински служители, членове на Управителния съвет на ОКН и граждани.
В знак на благодарност и бъдещо сътрудничество между самите тях, като ръководители и представители на институциите и като символ на съвместната работа между Община Копривщица и ОКН и двамата засадиха по едно декоративно растение от двете страни на табелата на парка.
 

[photogallery/photo00006402/real.htm]

 

 

Събота - 16.08.2008 г.

 

Паметна плоча на лейди Емили Странгфорд

 

По инициатива на Общо Копривщенско настоятелство на 16.08.2008 г. беше открита паметна плоча на английската благодетелка лейди Емили Ан Странгфорд в Копривщица. Тя е поставена на фасадата на къщата на ул. Любен Каравелов № 3 /където в момента се намира Здравната служба/, в която през 1876 година се открива трапезария за бедните в Копривщица. На официалното откриване присъстваха – Гиньо Ганев – Омбудсман на Република България, Любомир Цеков – кмет на гр. Копривщица, Радка Скендерова – Зам. Кмет на гр. Копривщица, Искра Шипева – Председател на Общинския съвет и Директор на Дирекция на музеите в гр. Копривщица, Георги Доросиев - Общински съветник, д-р Огнян Палавеев – Председател на Общо Копривщенско настоятелство, ген. Динчо Карамунчев, Иван Василев, арх. Стефан Беязов, Филип Кривиралчев, Райна Каблешкова, Милен Добринов – членове на Управителния съвет на Общо Копривщенско настоятелство, много жители и гости на гр. Копривщица.
Тържественото събитие се откри и ръководи от Радка Скендерова.
За лейди Емили Ан Странгфорд спомени от свои близки разказаха Анна Млъчкова и Райна Калешкова.
Паметната плоча беше открита от г-н Гиньо Ганев и д-р Огнян Палавеев.


/повече подробности за живота и делото на лейди Емили Ан Странгфорд можете да прочетете в брой 5 на вестник Копривщенци/.
 

 

 

Сряда - 16.04.2008 г.

 

Проведе се традиционната трета поред среща на копривщенци, живущи в София

 

На 16.04.2008 г. се проведе традиционната трета поред среща на копривщенци, живущи в София. На поканата на Общо Копривщенско настоятелство се отзоваха над 150 човека, които запълниха зала „Филип Кутев” на Съюза на Българските композитори.
Сред официалните гости на срещата присъстваха Любомир Цеков – кмет на Община Копривщица, Радка Скендерова – Зам. кмет, Общинските съветници – Борислав Виларов, Георги Доросиев и Иван Лесков, както и много гости от София и Копривщица.
Вечерта беше посветена на 132 години от Априлското въстание и излизането от печат на брой 5 на вестник „Копривщенци”. /тук можете да прочетете бр. 5 на вестник „Копривщенци”/.
Поздравления към всички присъстващи поднесоха д-р Огнян Палавеев – Председател на ОКН, Любомир Цеков – кмет на Община Копривщица и проф. Искро Косев – инициатор за създаването на Общо Копривщенско настоятелство.
В художествената програма взеха участие – джаз-балет „Силви” с хореограф и главен художествен ръководител Силвия Мартинова.
Сопраното Ирина Харалампиева изпълни песни по стихове на Димчо Дебелянов, на рояла акомпанираше Зиедите Ранкуле.
Поетите Бойко Ламбовски и Матей Шопкин прочетоха свои стихове посветени на град Копривщица.
Програмата завърши с прекрасните изпълнения на детската вокална група „Мечо Пух” с художествен ръководител Сиана Тарколева.
След края на концерта всички присъстващи бяха поканени на чаша вино във фоайето пред залата, където можеха да получат разпространявания безплатно брой 5 на вестник Копривщенци.
 

 

 

 

Петък - 04.04.2008 г.

 

Програма социално-здравна дейност

 

По инициатива на Общо Копривщенско настоятелство бяха организирани безплатни консултативни прегледи на диабетно болни, заболявания на щитовидната жлеза и остеопороза направи в Копривщица на 4 април доц. Михаил Боянов, д. м. от Клиниката по ендокринология към Университетска болница „Александровска” на Медицински университет в София. Доц. Боянов е председател на Асоциацията по клинична денситометрия, той има богат опит в областта на остеопорозата и щитовидната жлеза. Прегледите се реализират по програмата „Социално-здравна помощ” съвместно с Община Копривщица и Сдружение на Българските фармацевтични производители.
Трима са общопрактикуващите лекари в Копривщица – д-р Младенова, д-р Ослекова и д-р Косев, които по предварително подготвени списъци представиха за преглед болни с хронични заболявания.
По време на консултациите бяха прегледани 23 пациенти.
След обяд доц. Михаил Боянов се срещна с общопрактикуващите лекари, на които представи информация за новостите в областта на диагностиката и лечението на ендокринните заболявания.
Бяха дарени и медикаменти, производство на български фармацевтични фирми на социално-слаби семейства от Копривщица по списък-заявка на техните фамилни лекари.
 

 


 

ПОКАНА

 

 

има удоволствието да Ви покани

 

на традиционната земляческа среща

на копривщенци

 

Очакваме Ви на 16 април 2008 г. /сряда/ от 18.00 часа

зала ”Филип Кутев”, Съюз на Българските композитори

          София, ул. Иван Вазов № 2

 

След художествената програма – на чаша вино.

 

Сряда - 28.11.2007 г.

 

Ръководството на ОКН се срещна с новоизбрания кмет на Копривщица

 

На 28 ноември 2007 г. в Копривщица се проведе среща с новоизбрания кмет на Копривщица – Любомир Цеков. На срещата от ръководството на община Копривщица присъства и неговата заместничка Радка Скендерова, а от УС на ОКН – Огнян Палавеев – Председател, Христо Маврудиев, д-р Стойчо Косев и Милен Добринов – членове.

На срещата Огнян Палавеев – председател на УС на ОКН представи на кмета направленията, по които е работило настоятелството и които ще продължим да развиваме, а именно:

- продължаване и развитие на взаимоотношенията с побратимения на Копривщица италиански град Масафра

- разкриване на паралелка за изучаване на италиански език в СОУ „Любен Каравелов”, филиал към Националния учебен комплекс по култура – Горна Баня

- продължаване работата по проекта за реконструкция на постройките и реставрация на стенописите на църквата „Св. Николай” в Копривщица.

- близки точки на съвместна работа и за двете страни бе намерена и в социалната област, в която ще продължат кампаниите по провеждане на специализирани прегледи на хронично болни хора от Копривщица и раздаването на български лекарства на социално слаби семейства.

Удовлетворени бяхме от факта, че получихме съгласие за подкрепа и съвместна работа от страна на Ръководството на община Копривщица относно реализацията на тези задачи.

С пожелание за успешен мандат от името на УС на ОКН Огнян Палавеев връчи на Любомир Цеков картина с пейзаж от Копривщица.

 


 

Понеделник - 19.11.2007 г.

 

Райна Каблешкова представи новата си книга в София

 

По инициатива на ОКН на 19 ноември 2007 г. в Столичната библиотека официално беше представена книгата на Райна Каблешкова „Копривщица”, излязла от печат през лятото на 2007 г. В книгата се проследяват бита и нравите на копривщенци от края на XIX век до наши дни.

На представянето присъстваха много родственици на Каблешковия род от София, членове на УС на ОКН, гости от Копривщица.

 


 

Неделя - 08.07.2007 г.

 

190-годишнината на храм „Свето Успение Богородично” в Копривщица 

 

На 8 юли 2007 г., ОКН направи парично дарение по повод тържественото честване на 190 години от откриването на храма „Свето Успение Богородично”. Отец Богомил Чаталов – свещеник на храма и отец Румен Стоименов – свещеник на храм „Свети Николай” в Копривщица отслужиха тържествена литургия. Храмът беше изпълнен с много миряни, дошли да почетат годишнината.

 

Вторник - 17.04.2007 г.

 

ОКН набира средства за реконструкция на сградите и реставрация на стенописите на храм „Св. Николай” гр. Копривщица

 

На 17 април 2007 г. за втора поредна година в Централния военен клуб в София се проведе земляческа среща на копривщенци, живеещи в столицата. Целта на събирането беше да се предприеме благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на църквата „Св. Николай” в Копривщица. Тук може да видите презентация на проекта.

На поканата на ОКН се отзоваха повече от 200 копривщенци.

Рашко Доросиев – член на Контролната комисия представи благотворителния проект на сдружението. Повече подробности можете да прочетете в брой 4 на в-к Копривщенци.

 


 

Сряда - 14.02.2007 г. 

 

Копривщица в европейското семейство на побратимените градове 

 

В периода 14-18 февруари 2007 г. делегация включваща представители на община Копривщица и ОКН, посети гр. Масафра, област Таранто, Италия. Целта на посещението бе установяване на първоначални контакти с общинската администрация и подписване на споразумение за побратимяване и сътрудничество между двете общини. В състава на делегацията бяха включени Никола Каменаров – кмет на община Копривщица, ген. Динчо Карамунчев, Христо Маврудиев и Рашко Доросиев – членове на УС на ОКН. Посещението бе по покана на кмета на община Масафра и стана възможно благодарение на любезното съдействие на Антонио Спортели.

Повече подробности четете в брой 4 на в-к Копривщенци.

 


 

Петък - 12.01.2007 г.

 

Продължава кампанията за социално подпомагане в Копривщица

 

На 12 януари 2007 г. в Копривщица по инициатива на ОКН, със съдействие на Сдружението на българските фармацевтични производители /СБФП/ и община Копривщица се проведоха безплатни прегледи на хронично болни диабетици от завеждащия Клиниката по ендокринология към Александровска болница – доц. Владимир Христов. Бяха прегледани 24 болни, докладвани от техните фамилни лекари.

След приключване на прегледите доц. Христов изнесе лекция на тема „Новости в диагностиката на ендокринно болни” и накрая отговори на въпроси на фамилните лекари.

Бяха дарени безвъзмездно лекарства от български производители на болни от социално слаби семейства.

 

Четвъртък - 23.11.2006 г.

 

Гост от Италия в Копривщица

 

По инициатива на ОКН на 23.11.2006 г. в Копривщица гостува Антонио Спортели – преподавател в лицея гр. Масафра, Италия. В България той е по покана на г-жа Велянова – директор на Националния учебен комплекс по култура /НУКК/ и лицей с изучаване на италиански език по повод 30 годишния юбилей на училището.

В Копривщица Антонио Спортели беше придружаван от ген. Динчо Карамунчев – член на УС на ОКН.

Антонио Спортели беше посрещнат официално от Никола Каменаров – кмет и Васил Енчев – Зам. кмет. В разговорите беше изразено мнение за съвместно сътрудничество в областта на образованието и туризма. На тази основа могат да бъдат разработени програми.

Антонио Спортели направи представяне на гр. Масафра, Италия, който се оказа сходен с Копривщица по дух и традиции. Гостът отправи покана за официално посещение в Масафра.

 


 

Сряда - 18.10.2006 г.

 

Общо Копривщенско Настоятелство навърши 1 година

 

На 18.10.2006 г. в салона на читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” в гр. Копривщица се проведе първото отчетно събрание на Сдружение Общо Копривщенско Настоятелство /ОКН/.

Председателят на УС на ОКН Огнян Палавеев представи дейността й за периода юни 2005-октомври 2006 г. Подчертано беше, че работата на настоятелството не би била възможна без добрия синхрон между съществуващите настоятелства в гр. Копривщица, както и съдействието на общината при подпомагане на развитието на туризма, опазване на природата, културно-историческото наследство, развитието на музейното дело и активизирането на културните дейности в града. /тук можете да прочетете отчета на УС на ОКН/.

В състава на УС на ОКН бяха направени някои промени. Поради ангажираност бяха освободени проф. д-р Никой Цанков и Димитър Пиронков. Нови членове на УС станаха Христо Маврудиев – досегашен председател на Контролната комисия и д-р Стойчо Косев – общопрактикуващ лекар в Копривщица, а в Контролната комисия беше избран Милен Добринов.

Петър Галинов, член на Контролната комисия направи финансов отчет за изминалия период, както и представи проекто-бюджет за 2007 г.

След деловата част, празнична програма изнесе танцов състав „Копривщенски богородички” към местното читалище.

 


 

Петък - 25.08.2006 г.

 

Общо Копривщенско Настоятелство дари лекарства на болни копривщенци

 

На 25 август 2006 г. по инициатива на Общо Копривщенско Настоятелство /ОКН/ и Сдружението на Българските Фармацевтични производители /СБФП/ със съдействието на Община Копривщица се проведе втория етап от кампанията за здравно-социално подпомагане на населението на гр. Копривщица.

С помощта на общопрактикуващите лекари – д-р Ослекова, д-р Младенова и д-р Косев, доц. Стефан Миланов – завеждащ клиника „Спешни вътрешни болести” към МБАЛСМ „Пирогов” извърши специализирани медицински прегледи.

СБФП осигури на всички социално слаби болни хора безплатни лекарства за тяхното лечение.

 

Петък - 11.08.2006 г.

 

Участие на настоятелството в Августовски дни в гр. Копривщица /11-15.08.2006 г./

 

Фолклорните дни „Копривщица 2006” бяха открити на 11 август на пл. „20 април”. На следващия ден изявите продължиха на естрадата в двора на старото училище „Св. Св. Кирил и Методий”, като се представиха много фолклорни състави от цялата страна. В концертната програма участваха около 500 изпълнителя – танцьори, индивидуални изпълнители и свирачи.

Председателят на Народното събрание на Република България Георги Пирински награди първенците на фестивала, а от името на Общото Копривщенско настоятелство ген. Динчо Карамунчев поднесе сувенири на носителите на приза “Лице на Фолклорни дни Копривщица – 2006 г.” – 16 годишния гъдулар Борислав Гълъбов от Пазарджик и 8-годишната Величка Маркова от с. Розино, Пловдивско.

Всеки участващ фолклорен състав получи за спомен ритуално дръвче от Копривщица.

Председателят на Народното събрание на Република България Георги Пирински беше и почетен патрон на тържествата по случай 35-годишнината от спечелването на първата световна отборна титла по класическа борба.

Паметното събитие се отбеляза с поредица от прояви на 12 и 13 август 2006 г. в Копривщица.

На 14.08.2006 г. по съвместна инициатива на ОКН, Община Копривщица и читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” - Копривщица беше организирана среща на кметове, общински съветници от средногорския регион под надслов “Да съхраним Средна гора”.

Срещата се проведе в читалищния салон. Присъстваха гости от Пирдоп, Мирково, Чавдар, Антон, Хисар, с. Лесичево. В работата на проведената среща взеха участие Зам. областния управител на Пазарджик Пенка Пенева, Изпълнителния директор на Асоциацията на председателите на Общински съвети в страната – инж. Д. Дамяновски, ръковството на община Копривщица, членове на УС на ОКН, граждани на възрожденския град.

Във встъпителните си думи към всички гости кмета на Копривщица - Никола Каменаров отбеляза, че съхраняването на природата, заедно с развитието на туризма трябва да бъде първостепенна задача на средногорци.

Председателят на Общо Копривщенско Настоятелство – Огнян Палавеев подчерта, че тази първа среща има за цел съхраняването на Средна гора, мястото, в което сме орисани да живеем заедно. Наред с това този форум трябва да изясни стратегията, по която ще вървят средногорци, за да постигнат идеята, тръгнала от неправителствените организации – Общо Копривщенско настоятелство и Читалищното настоятелство на гр. Копривщица.

Лекция по проблема на опазване на природните дадености на Средна гора представи инж. Тодоров. Той запозна присъстващите с това как човек влияе на природата и дали тя има нужда от защита, подходите за опазване на биологичното разнообразие и механизмите за защита на околната среда. В заключение на лекцията си инж. Тодоров каза:

„Запазването на природата не е лукс или приумица, а е въпрос на оцеляване на бъдните поколения”.

 


 

Неделя - 18.06.2006 г.

 

Участие на настоятелството в седмата родова среща на Каблешковия род

 

На 18.06.2006 г. в гр. Копривщица за седми пореден път се събраха родственици и потомци на Каблешков. Събитието се отбеляза тържествено с присъствието на повече от 150 родственици и гости, дошли от всички краища на България.

Като ценен дар за музея на революционера в гр. Копривщица беше подарено и актуализирано родословното дърво, дело на дългогодишна упорита събирателска и проучвателна работа на Райна Каблешкова – председател на фондация „Тодор Каблешков” и член на УС на ОКН.

От името на УС на настоятелството поздравителен адрес поднесе ген. Динчо Карамунчев.

В рамките на празника стихове за Тодор Каблешков от стихосбирката “Небе за камбани” рецитира поета Харалампи Харалампиев.

На участниците в срещата бяха раздадени рекламни материали на ОКН, както и стихосбирката „Небе за камбани”.

 


 

Сряда - 07.06.2006 г.

 

Представяне на стихосбирката “Небе за камбани” от Харалампи Харалампиев

 

По инициатива на Общо Копривщенско настоятелство на 07.06.2006 г. в залата на Съюза на Българските композитори беше представена стихосбирката на Харалампи Харалампиев “Небе за камбани”. Това е прекрасен поетичен албум с копривщенски багри, посветен на 130-годишнината от Априлското въстание. В пълен синхрон с вълнуващите стихове са и художествените фотографии на Георги Димитров. Двамата творци даряват авторските си права на Общото Копривщенско настоятелство.

Поетичното вдъхновение на автора е всъщност преклонение и гордост пред величавия подвиг на априлци. Редят се в баладичен стил живи видения над връх Еледжик и Буная, над Калъчевия мост и връх Богдан. Чудесни уроци по история, по родолюбие. Едно наистина необятно небе, което неспирно, нашир и надлъж да разнася звънтящите камбани на бунтовна Копривщица.

На представянето присъстваха членове на УС на ОКН, представители от Съюза на българските писатели.

За гостите на тържеството беше даден коктейл.

 

Сряда - 26.04.2006 г.

 

Земляческа среща организирана от ОКН по повод 130 години от Априлското въстание

 

На 26.04.2006 г. в Централния военен клуб в гр. София се състоя тържествен концерт, организиран от Общо Копривщенско настоятелство /ОКН/. Всички родени или свързани с града на първата пушка, жители на София и Пловдив си дадоха среща, с която се постави началото на честванията по повод 130 години от Априлското въстание.

Присъстваха повече от 200 членове на настоятелството, много гости.

В програмата прозвучаха незабравими възрожденски песни в изпълнение на квартет „Армейска песен”, след което Огнян Палавеев – Председател на Управителния съвет на ОКН говори за подвига на копривщенци и че е радостен от факта, че честванията са повод да се съберат всички заедно на тази среща, да подновят контактите помежду си и да заработят заедно за просперитета и въздигането на родния си град Копривщица.

Идеята е тези сбирки да станат традиция.

На срещата беше представена и уникалната стихосбирка-албум за Копривщица „Небе за камбани” от Харалампи Харалампиев, издадена с финансовата подкрепа на Общо Копривщенско настоятелство. Стихове от поетичния албум прочете проф. Петър Петров, а самият поет излезе на сцената, за да изпълни припомняйки своите първи учителски години стихотворението „Урок по история”.

В програмата последваха изпълнения на фееричните момичета от състав под ръководството на Лили Игнатова и състав за народни песни и танци.

 


 

Петък - 10.03.2006 г.

Социална програма на Общото Копривщенско Настоятелство

 

Сдружението на Българските Фармацевтични производители и Общо Копривщенско настоятелство със съдействието на проф. Николай Цанков - Декан на Медицинския факултет към Медицинския университет-София на 10 и 11 март 2006 г. организираха консултативни прегледи на хронично болни в Копривщица.
Прегледите се извършиха от екип от видни специалисти по вътрешни болести /гастроентеролози, ревматолог, кардиолог и ендокринолог/ и кожни болести. Ще се направят и ехографски и ЕКГ изследвания.
След прегледите, съвместно с Община Копривщица крайно нуждаещите се и социално слаби семейства ще бъдат включени в една дългосрочна програма за подпомагане с български лекарства.

 

Четвъртък - 15.12.2005 г.

Общото Копривщенско настоятелство ще подкрепя Община Копривщица с идеи през следващата година.

 

Броени дни преди настъпването на Коледните и новогодишните празници, на 15.12.2005 г. в София се проведе разширено заседание на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”. В работната среща взеха участие членовете на УС и Контролната комисия, гости от Копривщица – кметът Н. Каменаров, финансистът на общината Ц. Геова, гл. арх. на града Г. Георгиев, програмния директор на местното радио М. Панчева и писателя Х. Харалампиев.
Председателят на Сдружението г-н Огнян Палавеев припомни във встъпителните си думи, че целта на организацията е да работи в сътрудничество и диалог с Общината. Присъстващите дискутираха предстоящото честване на 130 години от избухването на Априлското въстание и се обединиха около заключението, че добрата му организация би утвърдило Настоятелството като действаща структура. Всички участващи се обединиха около идеята за създаване на Инициативен комитет за честването на въстанието, в който да влязат членове от Сдружението, Община Копривщица, видни личности от обществения и културен живот на страната. Членовете на УС приеха предложението тържествата, посветени на Априлското въстание, да преминат под патронажа на Президента Георги Първанов. Подкрепено бе мнението, че подготовката и провеждането на предстоящите прояви трябва да започне отрано и да се наблегне на местното им значение.
След деловата част Председателят даде коктейл. В неформална обстановка той представи своя пръв учител и поет Х. Харалампиев, който рецитира свои стихове. Радетелите за възраждането на Копривщица по стар копривщенски обичай си пожелаха весели празници с надеждата, че новата 2006 година ще е по-ползотворна и успешна от отминалата.

 

Сряда - 23.11.2005 г.

Посещение на членовете на УС на Сдружение „Общо Копривщенско настоятелство” в община Трявна.

 

На 23.11.2005 г. на делово посещение в гр. Трявна бе работна група от Сдружение ОКН и Общинската администрация на гр. Копривщица. От настоятелството присъстваха Председателят Огнян Палавеев, И. Ламбрев, Р. Доросиев и А. Абаджиева. Община Копривщица бе представена от кметът Никола Каменаров, председателя на ОбС Генчо Герданов и секретаря Николай Карагьозов.
Целта на срещата, инициирана от председателя на Сдружението Огнян Палавеев , бе обмяна на опит по Програма “Подкрепа за дейностите по побратимяване на градовете”.
Кметът на Община Трявна Стефан Данаилов сподели своя опит за партньорството им с швейцарския град Бриенц, което датира от 1994 г. През годините това партньорство постепенно обхваща областите на туризма, образованието, културата, местните традиции и обичаи. В рамките на това сътрудничество са реализирани редица съвместни проекти и инициативи.
Г-н Огнян Палавеев сподели, че Копривщица търси партньорството с град от област Тренто – Италия. Това би довело до разширяване на контактите на местната общност в областта на туризма , културата и евентуално развитие на проекти по Предприсъединителните фондове на Европейската комисия и програмата “Красива България”.
В края на работната среща двамата кметове си размениха почетните плакети на двете общини.

 


 

Събота - 15.10.2005 г.

 

Среща на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство” с обществеността на град Копривщица.

 

На 15.10.2005 г. в залата на читалище “Хаджи Ненчо Палавеев” в гр. Копривщица Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство” проведе среща с жители на възрожденския град. Сдружението бе учредено на 14.04.2005 г. в гр. София и е регистрирано като неправителствена организация с нестопанска цел.
Рашко Доросиев – член на Контролната комисия към Настоятелството, откри форума. Гостите на срещата бяха посрещнати с великолепното изпълнение на песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България” от Мария Генова – ученичка в местната гимназия.
Деловата част премина под председателството на бриг. ген. Динчо Карамунчев, член на УС. Той запозна присъстващите с дългосрочните и краткосрочните задачи, които Настоятелството си е поставило. Основната цел на срещата бе да се запознае копривщенската общественост с ъс Сдружение то, неговите цели и хората, които ще работят по тяхното изпълнение. Избраният УС и неговият председател Огнян Палавеев декларираха, че ще посветят съвместните си усилия за икономическия, духовния и социалния възход на града. Всички членове на УС на Сдружението разказаха пред копривщенци как виждат своето място и роля в Настоятелството.
Представянето приключи с великолепните изпълнения на танцовия състав “Богородички” от Копривщица и Групата за автентичен фолклор от родопското село Стойките. Те поднесоха стилен и вълнуващ концерт на аудиторията, изпълнила читалищния салон.
УС на Сдружението даде коктейл за присъстващите, където копривщенци имаха възможност в неформални разговори да споделят своите идеи с членовете на Настоятелството и заедно да начертаят бъдещите си съвместни те си стъпки.

 


 

Четвъртък - 14.04.2005 г.

 

Учредяване на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”

 

На 14.04.2005 г. в София се проведе учредителното събрание на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”. На поканата за участие се отзоваха копривщенци, живущи в София и хора, свързани с града. Присъстваха кметът на Община Копривщица Никола Каменаров, секретаря Николай Карагьозов и много други.
„Днес сме се събрали, за да поставим началото на Сдружението” – с тези думи проф. Искро Косев откри срещата. Той съобщи, че идеята е новообразуваната структура да събере както хората от Копривщица, от пловдивското и софийското настоятелства, така и всички, които обичат града и биха искали да вложат своите усилия и идеи, за да работят за неговото съвременно възраждане. Проф. Косев предаде поздравленията от името на управителя на Софийска област Олимпи Кътев и от името на проф. Живко Сталев. От името на Министъра на културата и туризма г-ца Нина Чилова, поздравителен адрес към присъстващите поднесе Димитър Пиронков.
Съгласно предварително приетата програма бе взето решение за учредяване на Сдружението и утвърдено неговото наименование. Обсъден и приет бе устава на организацията. В УС бяха избрани 9 души, като Председател бе издигнат г-н Огнян Палавеев, Изпълнителен директор на Унифарм АД и Председател на Сдружението на Българските фармацевтични производители. Избрана бе и Контролна комисия в състав от 3-ма души. Беше определена встъпителна вноска за членовете на Настоятелството в размер на 5 лв., а годишният членски внос е в размер на 10 лв.

 
| начало | за нас | копривщица | новини и събития | партньори | контакти | карта на сайта |
гр. София 1797, ул. „Трайко Станоев” №3 тел. 02/970 03 06  факс: 02/971 20 86,  e-mail: office@kopriv.org
Go to English Version Българска Версия
 

 

Вторник - 17.11.2009 г.

 

Нов детски парк

 

Идеята за възобновяване на съществуващия, но изоставен и нефункциониращ детски парк се роди от Община Копривщица. Тази идея бе споделена с Общо Копривщенско настоятелство /ОКН/, които приеха идеята и предложиха финансова помощ дарение в размер на 5 000 /пет хиляди/ лева.
През всичките 13 работни дни по възобновяването и изграждането на новия детски парк работиха много хора от град Копривщица.
ОКН поръча и достави голяма табела, инициализираща дарителя и изпълнителя.
На 17.11.2009 г. под звуците на Химна на Копривщица кметът на Копривщица Любомир Цеков и председателят на Общо Копривщенско настоятелство д-р Огнян Палавеев откриха новия детски парк „Средна гора”.
За да уважат събитието присъстваха много деца от ЦДГ „Евлампия Векилова”, ученици от началния курс на СОУ „Любен Каравелов”, общински служители, членове на Управителния съвет на ОКН и граждани.
В знак на благодарност и бъдещо сътрудничество между самите тях, като ръководители и представители на институциите и като символ на съвместната работа между Община Копривщица и ОКН и двамата засадиха по едно декоративно растение от двете страни на табелата на парка.
 

[photogallery/photo00032719/real.htm]

 

 

 

Събота - 16.08.2008 г.

 

Паметна плоча на лейди Емили Странгфорд

 

По инициатива на Общо Копривщенско настоятелство на 16.08.2008 г. беше открита паметна плоча на английската благодетелка лейди Емили Ан Странгфорд в Копривщица. Тя е поставена на фасадата на къщата на ул. Любен Каравелов № 3 /където в момента се намира Здравната служба/, в която през 1876 година се открива трапезария за бедните в Копривщица. На официалното откриване присъстваха – Гиньо Ганев – Омбудсман на Република България, Любомир Цеков – кмет на гр. Копривщица, Радка Скендерова – Зам. Кмет на гр. Копривщица, Искра Шипева – Председател на Общинския съвет и Директор на Дирекция на музеите в гр. Копривщица, Георги Доросиев - Общински съветник, д-р Огнян Палавеев – Председател на Общо Копривщенско настоятелство, ген. Динчо Карамунчев, Иван Василев, арх. Стефан Беязов, Филип Кривиралчев, Райна Каблешкова, Милен Добринов – членове на Управителния съвет на Общо Копривщенско настоятелство, много жители и гости на гр. Копривщица.
Тържественото събитие се откри и ръководи от Радка Скендерова.
За лейди Емили Ан Странгфорд спомени от свои близки разказаха Анна Млъчкова и Райна Калешкова.
Паметната плоча беше открита от г-н Гиньо Ганев и д-р Огнян Палавеев.


/повече подробности за живота и делото на лейди Емили Ан Странгфорд можете да прочетете в брой 5 на вестник Копривщенци/.
 

 

 

Сряда - 16.04.2008 г.

 

Проведе се традиционната трета поред среща на копривщенци, живущи в София

 

На 16.04.2008 г. се проведе традиционната трета поред среща на копривщенци, живущи в София. На поканата на Общо Копривщенско настоятелство се отзоваха над 150 човека, които запълниха зала „Филип Кутев” на Съюза на Българските композитори.
Сред официалните гости на срещата присъстваха Любомир Цеков – кмет на Община Копривщица, Радка Скендерова – Зам. кмет, Общинските съветници – Борислав Виларов, Георги Доросиев и Иван Лесков, както и много гости от София и Копривщица.
Вечерта беше посветена на 132 години от Априлското въстание и излизането от печат на брой 5 на вестник „Копривщенци”. /тук можете да прочетете бр. 5 на вестник „Копривщенци”/.
Поздравления към всички присъстващи поднесоха д-р Огнян Палавеев – Председател на ОКН, Любомир Цеков – кмет на Община Копривщица и проф. Искро Косев – инициатор за създаването на Общо Копривщенско настоятелство.
В художествената програма взеха участие – джаз-балет „Силви” с хореограф и главен художествен ръководител Силвия Мартинова.
Сопраното Ирина Харалампиева изпълни песни по стихове на Димчо Дебелянов, на рояла акомпанираше Зиедите Ранкуле.
Поетите Бойко Ламбовски и Матей Шопкин прочетоха свои стихове посветени на град Копривщица.
Програмата завърши с прекрасните изпълнения на детската вокална група „Мечо Пух” с художествен ръководител Сиана Тарколева.
След края на концерта всички присъстващи бяха поканени на чаша вино във фоайето пред залата, където можеха да получат разпространявания безплатно брой 5 на вестник Копривщенци.
 

 

 

 

Петък - 04.04.2008 г.

 

Програма социално-здравна дейност

 

По инициатива на Общо Копривщенско настоятелство бяха организирани безплатни консултативни прегледи на диабетно болни, заболявания на щитовидната жлеза и остеопороза направи в Копривщица на 4 април доц. Михаил Боянов, д. м. от Клиниката по ендокринология към Университетска болница „Александровска” на Медицински университет в София. Доц. Боянов е председател на Асоциацията по клинична денситометрия, той има богат опит в областта на остеопорозата и щитовидната жлеза. Прегледите се реализират по програмата „Социално-здравна помощ” съвместно с Община Копривщица и Сдружение на Българските фармацевтични производители.
Трима са общопрактикуващите лекари в Копривщица – д-р Младенова, д-р Ослекова и д-р Косев, които по предварително подготвени списъци представиха за преглед болни с хронични заболявания.
По време на консултациите бяха прегледани 23 пациенти.
След обяд доц. Михаил Боянов се срещна с общопрактикуващите лекари, на които представи информация за новостите в областта на диагностиката и лечението на ендокринните заболявания.
Бяха дарени и медикаменти, производство на български фармацевтични фирми на социално-слаби семейства от Копривщица по списък-заявка на техните фамилни лекари.
 

 


 

ПОКАНА

 

 

има удоволствието да Ви покани

 

на традиционната земляческа среща

на копривщенци

 

Очакваме Ви на 16 април 2008 г. /сряда/ от 18.00 часа

зала ”Филип Кутев”, Съюз на Българските композитори

          София, ул. Иван Вазов № 2

 

След художествената програма – на чаша вино.

 

Сряда - 28.11.2007 г.

 

Ръководството на ОКН се срещна с новоизбрания кмет на Копривщица

 

На 28 ноември 2007 г. в Копривщица се проведе среща с новоизбрания кмет на Копривщица – Любомир Цеков. На срещата от ръководството на община Копривщица присъства и неговата заместничка Радка Скендерова, а от УС на ОКН – Огнян Палавеев – Председател, Христо Маврудиев, д-р Стойчо Косев и Милен Добринов – членове.

На срещата Огнян Палавеев – председател на УС на ОКН представи на кмета направленията, по които е работило настоятелството и които ще продължим да развиваме, а именно:

- продължаване и развитие на взаимоотношенията с побратимения на Копривщица италиански град Масафра

- разкриване на паралелка за изучаване на италиански език в СОУ „Любен Каравелов”, филиал към Националния учебен комплекс по култура – Горна Баня

- продължаване работата по проекта за реконструкция на постройките и реставрация на стенописите на църквата „Св. Николай” в Копривщица.

- близки точки на съвместна работа и за двете страни бе намерена и в социалната област, в която ще продължат кампаниите по провеждане на специализирани прегледи на хронично болни хора от Копривщица и раздаването на български лекарства на социално слаби семейства.

Удовлетворени бяхме от факта, че получихме съгласие за подкрепа и съвместна работа от страна на Ръководството на община Копривщица относно реализацията на тези задачи.

С пожелание за успешен мандат от името на УС на ОКН Огнян Палавеев връчи на Любомир Цеков картина с пейзаж от Копривщица.

 


 

Понеделник - 19.11.2007 г.

 

Райна Каблешкова представи новата си книга в София

 

По инициатива на ОКН на 19 ноември 2007 г. в Столичната библиотека официално беше представена книгата на Райна Каблешкова „Копривщица”, излязла от печат през лятото на 2007 г. В книгата се проследяват бита и нравите на копривщенци от края на XIX век до наши дни.

На представянето присъстваха много родственици на Каблешковия род от София, членове на УС на ОКН, гости от Копривщица.

 


 

Неделя - 08.07.2007 г.

 

190-годишнината на храм „Свето Успение Богородично” в Копривщица 

 

На 8 юли 2007 г., ОКН направи парично дарение по повод тържественото честване на 190 години от откриването на храма „Свето Успение Богородично”. Отец Богомил Чаталов – свещеник на храма и отец Румен Стоименов – свещеник на храм „Свети Николай” в Копривщица отслужиха тържествена литургия. Храмът беше изпълнен с много миряни, дошли да почетат годишнината.

 

Вторник - 17.04.2007 г.

 

ОКН набира средства за реконструкция на сградите и реставрация на стенописите на храм „Св. Николай” гр. Копривщица

 

На 17 април 2007 г. за втора поредна година в Централния военен клуб в София се проведе земляческа среща на копривщенци, живеещи в столицата. Целта на събирането беше да се предприеме благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на църквата „Св. Николай” в Копривщица. Тук може да видите презентация на проекта.

На поканата на ОКН се отзоваха повече от 200 копривщенци.

Рашко Доросиев – член на Контролната комисия представи благотворителния проект на сдружението. Повече подробности можете да прочетете в брой 4 на в-к Копривщенци.

 


 

Сряда - 14.02.2007 г. 

 

Копривщица в европейското семейство на побратимените градове 

 

В периода 14-18 февруари 2007 г. делегация включваща представители на община Копривщица и ОКН, посети гр. Масафра, област Таранто, Италия. Целта на посещението бе установяване на първоначални контакти с общинската администрация и подписване на споразумение за побратимяване и сътрудничество между двете общини. В състава на делегацията бяха включени Никола Каменаров – кмет на община Копривщица, ген. Динчо Карамунчев, Христо Маврудиев и Рашко Доросиев – членове на УС на ОКН. Посещението бе по покана на кмета на община Масафра и стана възможно благодарение на любезното съдействие на Антонио Спортели.

Повече подробности четете в брой 4 на в-к Копривщенци.

 


 

Петък - 12.01.2007 г.

 

Продължава кампанията за социално подпомагане в Копривщица

 

На 12 януари 2007 г. в Копривщица по инициатива на ОКН, със съдействие на Сдружението на българските фармацевтични производители /СБФП/ и община Копривщица се проведоха безплатни прегледи на хронично болни диабетици от завеждащия Клиниката по ендокринология към Александровска болница – доц. Владимир Христов. Бяха прегледани 24 болни, докладвани от техните фамилни лекари.

След приключване на прегледите доц. Христов изнесе лекция на тема „Новости в диагностиката на ендокринно болни” и накрая отговори на въпроси на фамилните лекари.

Бяха дарени безвъзмездно лекарства от български производители на болни от социално слаби семейства.

 

Четвъртък - 23.11.2006 г.

 

Гост от Италия в Копривщица

 

По инициатива на ОКН на 23.11.2006 г. в Копривщица гостува Антонио Спортели – преподавател в лицея гр. Масафра, Италия. В България той е по покана на г-жа Велянова – директор на Националния учебен комплекс по култура /НУКК/ и лицей с изучаване на италиански език по повод 30 годишния юбилей на училището.

В Копривщица Антонио Спортели беше придружаван от ген. Динчо Карамунчев – член на УС на ОКН.

Антонио Спортели беше посрещнат официално от Никола Каменаров – кмет и Васил Енчев – Зам. кмет. В разговорите беше изразено мнение за съвместно сътрудничество в областта на образованието и туризма. На тази основа могат да бъдат разработени програми.

Антонио Спортели направи представяне на гр. Масафра, Италия, който се оказа сходен с Копривщица по дух и традиции. Гостът отправи покана за официално посещение в Масафра.

 


 

Сряда - 18.10.2006 г.

 

Общо Копривщенско Настоятелство навърши 1 година

 

На 18.10.2006 г. в салона на читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” в гр. Копривщица се проведе първото отчетно събрание на Сдружение Общо Копривщенско Настоятелство /ОКН/.

Председателят на УС на ОКН Огнян Палавеев представи дейността й за периода юни 2005-октомври 2006 г. Подчертано беше, че работата на настоятелството не би била възможна без добрия синхрон между съществуващите настоятелства в гр. Копривщица, както и съдействието на общината при подпомагане на развитието на туризма, опазване на природата, културно-историческото наследство, развитието на музейното дело и активизирането на културните дейности в града. /тук можете да прочетете отчета на УС на ОКН/.

В състава на УС на ОКН бяха направени някои промени. Поради ангажираност бяха освободени проф. д-р Никой Цанков и Димитър Пиронков. Нови членове на УС станаха Христо Маврудиев – досегашен председател на Контролната комисия и д-р Стойчо Косев – общопрактикуващ лекар в Копривщица, а в Контролната комисия беше избран Милен Добринов.

Петър Галинов, член на Контролната комисия направи финансов отчет за изминалия период, както и представи проекто-бюджет за 2007 г.

След деловата част, празнична програма изнесе танцов състав „Копривщенски богородички” към местното читалище.

 


 

Петък - 25.08.2006 г.

 

Общо Копривщенско Настоятелство дари лекарства на болни копривщенци

 

На 25 август 2006 г. по инициатива на Общо Копривщенско Настоятелство /ОКН/ и Сдружението на Българските Фармацевтични производители /СБФП/ със съдействието на Община Копривщица се проведе втория етап от кампанията за здравно-социално подпомагане на населението на гр. Копривщица.

С помощта на общопрактикуващите лекари – д-р Ослекова, д-р Младенова и д-р Косев, доц. Стефан Миланов – завеждащ клиника „Спешни вътрешни болести” към МБАЛСМ „Пирогов” извърши специализирани медицински прегледи.

СБФП осигури на всички социално слаби болни хора безплатни лекарства за тяхното лечение.

 

Петък - 11.08.2006 г.

 

Участие на настоятелството в Августовски дни в гр. Копривщица /11-15.08.2006 г./

 

Фолклорните дни „Копривщица 2006” бяха открити на 11 август на пл. „20 април”. На следващия ден изявите продължиха на естрадата в двора на старото училище „Св. Св. Кирил и Методий”, като се представиха много фолклорни състави от цялата страна. В концертната програма участваха около 500 изпълнителя – танцьори, индивидуални изпълнители и свирачи.

Председателят на Народното събрание на Република България Георги Пирински награди първенците на фестивала, а от името на Общото Копривщенско настоятелство ген. Динчо Карамунчев поднесе сувенири на носителите на приза “Лице на Фолклорни дни Копривщица – 2006 г.” – 16 годишния гъдулар Борислав Гълъбов от Пазарджик и 8-годишната Величка Маркова от с. Розино, Пловдивско.

Всеки участващ фолклорен състав получи за спомен ритуално дръвче от Копривщица.

Председателят на Народното събрание на Република България Георги Пирински беше и почетен патрон на тържествата по случай 35-годишнината от спечелването на първата световна отборна титла по класическа борба.

Паметното събитие се отбеляза с поредица от прояви на 12 и 13 август 2006 г. в Копривщица.

На 14.08.2006 г. по съвместна инициатива на ОКН, Община Копривщица и читалище „Хаджи Ненчо Палавеев” - Копривщица беше организирана среща на кметове, общински съветници от средногорския регион под надслов “Да съхраним Средна гора”.

Срещата се проведе в читалищния салон. Присъстваха гости от Пирдоп, Мирково, Чавдар, Антон, Хисар, с. Лесичево. В работата на проведената среща взеха участие Зам. областния управител на Пазарджик Пенка Пенева, Изпълнителния директор на Асоциацията на председателите на Общински съвети в страната – инж. Д. Дамяновски, ръковството на община Копривщица, членове на УС на ОКН, граждани на възрожденския град.

Във встъпителните си думи към всички гости кмета на Копривщица - Никола Каменаров отбеляза, че съхраняването на природата, заедно с развитието на туризма трябва да бъде първостепенна задача на средногорци.

Председателят на Общо Копривщенско Настоятелство – Огнян Палавеев подчерта, че тази първа среща има за цел съхраняването на Средна гора, мястото, в което сме орисани да живеем заедно. Наред с това този форум трябва да изясни стратегията, по която ще вървят средногорци, за да постигнат идеята, тръгнала от неправителствените организации – Общо Копривщенско настоятелство и Читалищното настоятелство на гр. Копривщица.

Лекция по проблема на опазване на природните дадености на Средна гора представи инж. Тодоров. Той запозна присъстващите с това как човек влияе на природата и дали тя има нужда от защита, подходите за опазване на биологичното разнообразие и механизмите за защита на околната среда. В заключение на лекцията си инж. Тодоров каза:

„Запазването на природата не е лукс или приумица, а е въпрос на оцеляване на бъдните поколения”.

 


 

Неделя - 18.06.2006 г.

 

Участие на настоятелството в седмата родова среща на Каблешковия род

 

На 18.06.2006 г. в гр. Копривщица за седми пореден път се събраха родственици и потомци на Каблешков. Събитието се отбеляза тържествено с присъствието на повече от 150 родственици и гости, дошли от всички краища на България.

Като ценен дар за музея на революционера в гр. Копривщица беше подарено и актуализирано родословното дърво, дело на дългогодишна упорита събирателска и проучвателна работа на Райна Каблешкова – председател на фондация „Тодор Каблешков” и член на УС на ОКН.

От името на УС на настоятелството поздравителен адрес поднесе ген. Динчо Карамунчев.

В рамките на празника стихове за Тодор Каблешков от стихосбирката “Небе за камбани” рецитира поета Харалампи Харалампиев.

На участниците в срещата бяха раздадени рекламни материали на ОКН, както и стихосбирката „Небе за камбани”.

 


 

Сряда - 07.06.2006 г.

 

Представяне на стихосбирката “Небе за камбани” от Харалампи Харалампиев

 

По инициатива на Общо Копривщенско настоятелство на 07.06.2006 г. в залата на Съюза на Българските композитори беше представена стихосбирката на Харалампи Харалампиев “Небе за камбани”. Това е прекрасен поетичен албум с копривщенски багри, посветен на 130-годишнината от Априлското въстание. В пълен синхрон с вълнуващите стихове са и художествените фотографии на Георги Димитров. Двамата творци даряват авторските си права на Общото Копривщенско настоятелство.

Поетичното вдъхновение на автора е всъщност преклонение и гордост пред величавия подвиг на априлци. Редят се в баладичен стил живи видения над връх Еледжик и Буная, над Калъчевия мост и връх Богдан. Чудесни уроци по история, по родолюбие. Едно наистина необятно небе, което неспирно, нашир и надлъж да разнася звънтящите камбани на бунтовна Копривщица.

На представянето присъстваха членове на УС на ОКН, представители от Съюза на българските писатели.

За гостите на тържеството беше даден коктейл.

 

Сряда - 26.04.2006 г.

 

Земляческа среща организирана от ОКН по повод 130 години от Априлското въстание

 

На 26.04.2006 г. в Централния военен клуб в гр. София се състоя тържествен концерт, организиран от Общо Копривщенско настоятелство /ОКН/. Всички родени или свързани с града на първата пушка, жители на София и Пловдив си дадоха среща, с която се постави началото на честванията по повод 130 години от Априлското въстание.

Присъстваха повече от 200 членове на настоятелството, много гости.

В програмата прозвучаха незабравими възрожденски песни в изпълнение на квартет „Армейска песен”, след което Огнян Палавеев – Председател на Управителния съвет на ОКН говори за подвига на копривщенци и че е радостен от факта, че честванията са повод да се съберат всички заедно на тази среща, да подновят контактите помежду си и да заработят заедно за просперитета и въздигането на родния си град Копривщица.

Идеята е тези сбирки да станат традиция.

На срещата беше представена и уникалната стихосбирка-албум за Копривщица „Небе за камбани” от Харалампи Харалампиев, издадена с финансовата подкрепа на Общо Копривщенско настоятелство. Стихове от поетичния албум прочете проф. Петър Петров, а самият поет излезе на сцената, за да изпълни припомняйки своите първи учителски години стихотворението „Урок по история”.

В програмата последваха изпълнения на фееричните момичета от състав под ръководството на Лили Игнатова и състав за народни песни и танци.

 


 

Петък - 10.03.2006 г.

Социална програма на Общото Копривщенско Настоятелство

 

Сдружението на Българските Фармацевтични производители и Общо Копривщенско настоятелство със съдействието на проф. Николай Цанков - Декан на Медицинския факултет към Медицинския университет-София на 10 и 11 март 2006 г. организираха консултативни прегледи на хронично болни в Копривщица.
Прегледите се извършиха от екип от видни специалисти по вътрешни болести /гастроентеролози, ревматолог, кардиолог и ендокринолог/ и кожни болести. Ще се направят и ехографски и ЕКГ изследвания.
След прегледите, съвместно с Община Копривщица крайно нуждаещите се и социално слаби семейства ще бъдат включени в една дългосрочна програма за подпомагане с български лекарства.

 

Четвъртък - 15.12.2005 г.

Общото Копривщенско настоятелство ще подкрепя Община Копривщица с идеи през следващата година.

 

Броени дни преди настъпването на Коледните и новогодишните празници, на 15.12.2005 г. в София се проведе разширено заседание на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”. В работната среща взеха участие членовете на УС и Контролната комисия, гости от Копривщица – кметът Н. Каменаров, финансистът на общината Ц. Геова, гл. арх. на града Г. Георгиев, програмния директор на местното радио М. Панчева и писателя Х. Харалампиев.
Председателят на Сдружението г-н Огнян Палавеев припомни във встъпителните си думи, че целта на организацията е да работи в сътрудничество и диалог с Общината. Присъстващите дискутираха предстоящото честване на 130 години от избухването на Априлското въстание и се обединиха около заключението, че добрата му организация би утвърдило Настоятелството като действаща структура. Всички участващи се обединиха около идеята за създаване на Инициативен комитет за честването на въстанието, в който да влязат членове от Сдружението, Община Копривщица, видни личности от обществения и културен живот на страната. Членовете на УС приеха предложението тържествата, посветени на Априлското въстание, да преминат под патронажа на Президента Георги Първанов. Подкрепено бе мнението, че подготовката и провеждането на предстоящите прояви трябва да започне отрано и да се наблегне на местното им значение.
След деловата част Председателят даде коктейл. В неформална обстановка той представи своя пръв учител и поет Х. Харалампиев, който рецитира свои стихове. Радетелите за възраждането на Копривщица по стар копривщенски обичай си пожелаха весели празници с надеждата, че новата 2006 година ще е по-ползотворна и успешна от отминалата.

 

Сряда - 23.11.2005 г.

Посещение на членовете на УС на Сдружение „Общо Копривщенско настоятелство” в община Трявна.

 

На 23.11.2005 г. на делово посещение в гр. Трявна бе работна група от Сдружение ОКН и Общинската администрация на гр. Копривщица. От настоятелството присъстваха Председателят Огнян Палавеев, И. Ламбрев, Р. Доросиев и А. Абаджиева. Община Копривщица бе представена от кметът Никола Каменаров, председателя на ОбС Генчо Герданов и секретаря Николай Карагьозов.
Целта на срещата, инициирана от председателя на Сдружението Огнян Палавеев , бе обмяна на опит по Програма “Подкрепа за дейностите по побратимяване на градовете”.
Кметът на Община Трявна Стефан Данаилов сподели своя опит за партньорството им с швейцарския град Бриенц, което датира от 1994 г. През годините това партньорство постепенно обхваща областите на туризма, образованието, културата, местните традиции и обичаи. В рамките на това сътрудничество са реализирани редица съвместни проекти и инициативи.
Г-н Огнян Палавеев сподели, че Копривщица търси партньорството с град от област Тренто – Италия. Това би довело до разширяване на контактите на местната общност в областта на туризма , културата и евентуално развитие на проекти по Предприсъединителните фондове на Европейската комисия и програмата “Красива България”.
В края на работната среща двамата кметове си размениха почетните плакети на двете общини.

 


 

Събота - 15.10.2005 г.

 

Среща на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство” с обществеността на град Копривщица.

 

На 15.10.2005 г. в залата на читалище “Хаджи Ненчо Палавеев” в гр. Копривщица Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство” проведе среща с жители на възрожденския град. Сдружението бе учредено на 14.04.2005 г. в гр. София и е регистрирано като неправителствена организация с нестопанска цел.
Рашко Доросиев – член на Контролната комисия към Настоятелството, откри форума. Гостите на срещата бяха посрещнати с великолепното изпълнение на песента на Емил Димитров “Моя страна, моя България” от Мария Генова – ученичка в местната гимназия.
Деловата част премина под председателството на бриг. ген. Динчо Карамунчев, член на УС. Той запозна присъстващите с дългосрочните и краткосрочните задачи, които Настоятелството си е поставило. Основната цел на срещата бе да се запознае копривщенската общественост с ъс Сдружение то, неговите цели и хората, които ще работят по тяхното изпълнение. Избраният УС и неговият председател Огнян Палавеев декларираха, че ще посветят съвместните си усилия за икономическия, духовния и социалния възход на града. Всички членове на УС на Сдружението разказаха пред копривщенци как виждат своето място и роля в Настоятелството.
Представянето приключи с великолепните изпълнения на танцовия състав “Богородички” от Копривщица и Групата за автентичен фолклор от родопското село Стойките. Те поднесоха стилен и вълнуващ концерт на аудиторията, изпълнила читалищния салон.
УС на Сдружението даде коктейл за присъстващите, където копривщенци имаха възможност в неформални разговори да споделят своите идеи с членовете на Настоятелството и заедно да начертаят бъдещите си съвместни те си стъпки.

 


 

Четвъртък - 14.04.2005 г.

 

Учредяване на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”

 

На 14.04.2005 г. в София се проведе учредителното събрание на Сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”. На поканата за участие се отзоваха копривщенци, живущи в София и хора, свързани с града. Присъстваха кметът на Община Копривщица Никола Каменаров, секретаря Николай Карагьозов и много други.
„Днес сме се събрали, за да поставим началото на Сдружението” – с тези думи проф. Искро Косев откри срещата. Той съобщи, че идеята е новообразуваната структура да събере както хората от Копривщица, от пловдивското и софийското настоятелства, така и всички, които обичат града и биха искали да вложат своите усилия и идеи, за да работят за неговото съвременно възраждане. Проф. Косев предаде поздравленията от името на управителя на Софийска област Олимпи Кътев и от името на проф. Живко Сталев. От името на Министъра на културата и туризма г-ца Нина Чилова, поздравителен адрес към присъстващите поднесе Димитър Пиронков.
Съгласно предварително приетата програма бе взето решение за учредяване на Сдружението и утвърдено неговото наименование. Обсъден и приет бе устава на организацията. В УС бяха избрани 9 души, като Председател бе издигнат г-н Огнян Палавеев, Изпълнителен директор на Унифарм АД и Председател на Сдружението на Българските фармацевтични производители. Избрана бе и Контролна комисия в състав от 3-ма души. Беше определена встъпителна вноска за членовете на Настоятелството в размер на 5 лв., а годишният членски внос е в размер на 10 лв.

 
| начало | за нас | копривщица | новини и събития | партньори | контакти | карта на сайта |
гр. София 1797, ул. „Трайко Станоев” №3 тел. 02/970 03 06  факс: 02/971 20 86,  e-mail: office@kopriv.org