Go to English Version Българска Версия
 

 

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ НА ОБЩО ЗА РЕМОНТ НА ПОСТРОЙКИТЕ И РЕСТАВРАЦИЯ НА СТЕНОПИСИТЕ НА ХРАМ „СВ. НИКОЛАЙ“, КОПРИВЩИЦА

    През лятото на 2006 г. в църквата започна и беше завършена реставрация настенописите на северната страна в основното помещение. Средствата са дарени от Иван Иванов, Светлин Стоев, Аглика Гайтаникова, Стефан Чорапчиев, Генчо Герданов и Наско Тачев. Дейностите по реставрацията са извършени от художниците Станимир Божилов, Васил Мишев и Станислав Миков. Към момента цялостното състояние на постройките на църквата и стенописите е лошо. Стенописите в абсидата, южната и северната стена са подпухнали и се нуждаят от цялостна реставрация. Подобно е състоянието на колоните в основното помещение, стенописите в притвора и над централния вход на църквата. Сачакът на входа на притвора е изгнил и се нуждае от смяна. Покривът на църквата тече на няколко места – необходима е смяна на част от дървената конструкция, поставяне на влагоустойчив материал и подмяна на счупените керемиди. В не по-добро състояние се намират останалите постройки към църквата. Параклисът и складовете се нуждаят от ремонт на покривите, от външно и вътрешно измазване. Общото Копривщенско настоятелство отчете факта, че Българската православна църква разполага с ограничени финансови ресурси, за да се грижи за своята собственост. Тя се осланя предимно на дарения на миряни, неправителствени организации и сдружения за извършването на ремонти на храмови постройки. Имайки предвид тази специфика, ние смятаме, че приоритетно трябва да се инвестира всъхранението на църковните паметници в гр. Копривщица, тъй като те са в по-неизгодно и застрашено положение за разлика от другите недвижими паметници на културата, които се поддържат със средства на държавата и общината. След провеждане на серия разговори с църковното настоятелство и подробно обсъждане на финансовите параметри бе изчислена приблизителната сума, необходима за първата фаза от реставрация на стенописите и обновяването на църковния храм „Св. Николай”. Сумата възлиза на 50 хиляди лева и е съгласувана със специалисти реставратори и строителни експерти.

Общото Копривщенско настоятелство реши да стартира инициатива за набиране на средства за финансиране на ремонт на постройките на храма и възстановяване на стенописите.

Непосредствени бенефициенти от осъществяването на тази цел са Църковното настоятелство към храма, гражданите и гостите на гр.Копривщица. Общото Копривщенско настоятелство се обръща с молба към всички родолюбиви българи да се включат в осъществяването на една благородна кауза – спасяването на църковния храм „Св. Николай” в Копривщица от явна разруха. Надяваме се да проявите разбиране относно важността на проблема и да подкрепите нашата благотворителна инициатива. Ние съзнаваме, че необходимата сума не е малка и ще се радваме да се включите във финансирането в съответствие с вашето желание и възможности.

Като първа стъпка за набиране на необходимите средства, Общото Копривщенско настоятелство организира благотворително събитие, което се състоя на 17 април 2007 г. във Военния клуб в София. На тази среща беше представен проектът за набиране на средства за ремонт на постройките и реставрация на стенописите на храм „Св. Николай”.

Всеки, който има желание на подкрепи тази благородна инициатива, може да дари пари на сметката на сдружение “Общо Копривщенско настоятелство”:

Банка ДСК, клон Дървеница

BIC: STSABGSF; IBAN: BG73STSA93000010559942

Общо Копривщенско Настоятелство

(Моля, в полето „основание” да отбележите “Храм Св. Николай”.)

Списък с всички дарения ще бъде публикуван на интернет страницата на сдружението и във вестник „Копривщенци”. За повече информация можете да се свържете с Антоанета Абаджиева, София 1797, ул. „Трайко Станоев” No3 тел. 02/970 03 06, факс: 02/971 2086 или e-mail: office@kopriv.org

Тук може да видите презентацията на проекта, представен на 17.04.2007г.

 

 
| начало | за нас | копривщица | новини и събития | партньори | контакти | карта на сайта |
гр. София 1797, ул. „Трайко Станоев” №3 тел. 02/970 03 06  факс: 02/971 20 86,  e-mail: office@kopriv.org